Vranov let mimo PŠ Dolenja Nemška vas

V četrtek, 26. septembra smo imeli v šoli prav poseben obisk. Obiskali so nas predstavniki Društva za ohranjanje spomina na reševanje zavezniških vojakov v času NOB »Vranov let v svobodo«. Društvo neguje spomin na reševanje in osvobajanje zavezniških vojnih ujetnikov in letalcev v času narodno osvobodilnega boja 1941–1945 in je povezano z mednarodnim društvom WW 2 Escape Lines Memorial Society iz Anglije.

Gre za spomin na junaštvo slovenskih partizanov, partizanskih kurirjev in slovenskega, pretežno kmečkega prebivalstva, ki je ubežnikom tudi za ceno svojih življenj in imetja nudilo na poti v svobodo hrano in zatočišče.

Pot je posvečena pobegu in osvoboditvi osemdesetim britanskim, avstralskim, novozelandskim in francoskim vojnim ujetnikom iz taborišča STALAG XVIII D v Mariboru.

Dogodek je edinstven v zgodovini druge svetovne vojne zaradi velikega števila osvobojenih ujetnikov.

Njihov »Vranov let« se je pričel konec avgusta v okolici Maribora, končal pa se je v Metliki konec septembra.

Učence je nagovoril sekretar OZSČ Novo mesto Dušan Hočevar in jim kratko predstavil potek spominskega pohoda. Navzoče je pozdravila tudi županja Mateja Povhe. Učenci pa so v nadaljevanju skupaj z vojaki odigrali prijateljsko tekmo med dvema ognjema.

Vsem smo zaželeli srečo in se poslovili.

 

 

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost